Миналия месец Сталин се завърна като божество на големия екран .

...
Миналия месец Сталин се завърна като божество на големия екран .
Коментари Харесай

Железния Феликс се изправя срещу Александър Невски

Миналия месец Сталин се завърна като божество на огромния екран. Този месец - към този момент единствено като паметник на прословутия площад " Лубянка ", може да го последва и Ф. Дзержински, първи председател на болшевишката загадка полиция ЧК, предшественик на Комитет за Държавна сигурност (на СССР), наречен Железния Феликс поради безпощадното и методично гонене и изтребване на съперниците на болшевизма. И поради две изявления, първото от тях беше по-популярно — „ Чекистът би трябвало да има горещо сърце, студен разум и чисти ръце “, само че второто звучи по-честно: „ Ако още не сме ви арестували, това не значи, че сте почтен, а че не сме си свършили добре работата “.

Паметникът на основателя на ЧК - службата прекръстена на  ОГПУ-НКВД-НКГБ-МГБ-КГБ на Съюз на съветските социалистически републики, а през днешния ден - ФСБ на Руската федерация, е по проект Евгений Вучетич. Издигнат е на площада през 1958-а и останал до годината, в която руския режим пада, а с него и паметника. Вечерта на 22 август 1991 година, след несполучливия опит за прелом на самообявилия се Държавния комитет за изключителни обстановки, към постройката на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) на " Лубянка " се събира разгневена тълпа. След непринудено възникналото решение за събарянето на статуята, хората вече връзват въжето към врата ѝ , когато Московският градски съвет незабавно приема резолюция за отстраняването на паметника и той е вдигнат внимателно с помощта на строителен кран и е инсталиран и в Арт парк „ Музеон “, наред с други герои на отминалата ера, свалени от пиедесталите им. А  пред постройката на " Лубянка " е монтиран камък от съветския концлагер Соловки - в памет на жертвите на политическия терор в Съюз на съветските социалистически републики. 

През декември 2020-а ръководството на организацията „ Офицери на Русия “ изпраща апел до основния прокурор с искане да се анулира решението за демонтажа на паметника от Лубянския площад и той да бъде върнат назад, припомня РИА Новости. Това не е първият опит за реставрация - такива към този момент са правени през  2002-а 2013-а и 2015 година

Личността на Дзержински не се нуждае от показване, само че ориста на самия паметник интересна. Той е повдигнат на площад Лубянка през 1958 година, по време на Хрушчовското размразяване. Тогава Ленин беше още добър, а Сталин неприятен, затова пред централата на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) бе поставен   " благородният " Феликс Едмундович - единственият до този миг началник на службите не екзекутиран от своите - той въпреки всичко умира още през 1926 г. През 1991 година, дружно с края на руския режим идва ред и на паметника му да напусне площада  

Днес обаче в Русия отношението към Дзержински е по-сложно. От една страна е добре, че е бил червен, от друга е неприятно, че е убивал бели, само че все пак с желязната си ръка е въвел ред в страната. Обаче от неговия червен гнет са потърпевши милиони руснаци, а той няма универсалното опрощение, че е победил  „ фашистка Германия “. Затова и специалистите подозират, че неофициално московските управляващи поддържат избора на Александър Невски.   

През 2015 година жителите на Москва гласоподаваха за трети вариант - на площада да бъде върнат Николския фонтан, който е бил там най-дълго, от 1835-а до 1934 година, само че съгласно кметството това се оказало невероятно по механически аргументи.

Гласуването на кого да е паметника на емблематичния площад започва от на следващия ден, 25 февруари. За  разлика от чекиста,,руският княз, на който и наречена и най-голямата катедрала в България,  няма много общо с централата на Службите за сигурност, нито старите, нито новите, освен едно — и той се борил против западното въздействие. 

Символично е, че гласуването на московчани за избора на претендент за паметника на площад Лубянка ще завърши на 5 март, в деня на гибелта на „ аления цар “ Сталин, който най-вероятно би подкрепил и двете кандидатури. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР